Edith Wiersma wordt 66, maar wil nog niet van stoppen horen. © Emiel Muijderman

EIBERGEN – Ze hielp in vijftien jaar tijd meer dan vijfduizend mensen in haar praktijk en zette Body Stress Release op de kaart. Nu richt Edith Wiersma zich op het effect van voeding en orthomoleculaire geneeskunde.
Yildiz Huinink 18-10-18, 17:52

Volgende maand wordt ze 66, maar Edith Wiersma-Arts denkt nog niet aan stoppen. “Welnee. Ik begin pas!”, zegt de Eibergse en schaterlacht. Vijftien jaar zit ze nu met haar praktijk in Body Stress Release aan de Kerkdijk in het buitengebied van Eibergen. Ze woont in het naastgelegen huis, met haar ‘nog maar’ tien honden. Een groepje paarden graast in het weiland. Het waren zware maanden voor Edith. Ze verloor haar man Hein Arts na een lang ziekbed. Ook vorig jaar was een verdrietig jaar. Er kwam een einde aan de Stichting Animal Rescue.

Hein en Edith deelden een grote liefde voor dieren en hielpen in de steek gelaten honden en paarden, die onder erbarmelijke omstandigheden in Zuid-Europa leefden. De twee vingen talloze dieren op aan de Kerkdijk. Door de intensieve zorg voor haar man en het feit dat de grond waarop zestien paarden liepen werd verkocht, stopte Edith noodgedwongen met de stichting.
Vijftien jaar

Maar nu de praktijk in Body Stress Release in november vijftien jaar bestaat, vindt Edith Wiersma dat een feestje waard. Body Stress Release is een techniek die het lichaam stimuleert om vastgezette spierspanning los te laten. Edith heeft haar rust hervonden en kijkt uit naar de toekomst. “Het was een rotperiode, maar het leven gaat door. Ik bracht Body Stress Release naar de Achterhoek, nadat ik de opleiding in Zuid-Afrika had doorlopen. Inmiddels zijn er tien goedlopende praktijken in deze regio. Er zijn vijftien nieuwe practitioners bij gekomen. Het heeft zich verspreid als een inktvlek en daar ben ik supertrots op. Daar wil ik wel even bij stilstaan.”

Nog altijd behandelt ze samen met twee collega’s mensen met rug-, nek- en andere pijnklachten via Body Stress Release. Door ‘het lichaam zelf aan het werk te zetten’. Maar de Eibergse heeft een nieuw project. Ze wijst naar een kast vol potjes en poedertjes en zegt: “Ik heb me verdiept in orthomoleculaire geneeskunde. Ik heb een opleiding tot darmtherapeut gevolgd.

Alles komt namelijk samen in de darmen. Verstoringen in de darmen kunnen leiden tot een ontregeling van je immuunsysteem. Er zijn zoveel mensen die met chronische, onverklaarbare klachten rondlopen en die baat kunnen hebben bij orthomoleculaire therapie.”

Eenzijdige voeding, te weinig bewegen, roken, stress en straling. Het zorgt voor zoveel problemen, aldus Wiersma. “Mijn passie blijft mensen helpen gezonder te worden. Daarom heb ik ook zoveel zin om hiermee aan de gang te gaan. Het geeft ook mij heel veel positieve energie.”


© Tizm    |    PrivacyverklaringKlachtenprocedure